Pilne
  • Wybory wygrane w I turze: Warszawa - Rafał Trzaskowski *** Płock - Andrzej Nowakowski *** Grodzisk Mazowiecki - Tomasz Krupski *** Ciechanów - Krzysztof Kosiński *** Płońsk - Andrzej Pietrasik *** Mińsk Mazowiecki - Marcin Jakubowski *** Piaseczno - Daniel Putkiewicz *** Otwock - Jarosław Margielski *** Pruszków - Piotr Bąk *** Przasnysz - Łukasz Chrostowski *** Sierpc - Jarosław Perzyński *** Żyrardów - Lucjan Chrzanowski                Wybory wygrane w I turze: Warszawa - Rafał Trzaskowski *** Płock - Andrzej Nowakowski *** Grodzisk Mazowiecki - Tomasz Krupski *** Ciechanów - Krzysztof Kosiński *** Płońsk - Andrzej Pietrasik *** Mińsk Mazowiecki - Marcin Jakubowski *** Piaseczno - Daniel Putkiewicz *** Otwock - Jarosław Margielski *** Pruszków - Piotr Bąk *** Przasnysz - Łukasz Chrostowski *** Sierpc - Jarosław Perzyński *** Żyrardów - Lucjan Chrzanowski

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Regionalne wypieki, wyroby mięsne, miody czy nalewki domowej roboty – te i inne produkty mogą zgłaszać producenci żywności, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne czy koła gospodyń wiejskich. Ruszył nabór do XVI edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 roku. Zgłoszenia są przyjmowane do 28 lutego.

Produkty regionalne, które są tworzone w oparciu o tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturę, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. A na Mazowszu nie brakuje wyrobów zdrowych, ekologicznych i z dobrym składem. Jak zauważa marszałek Adam Struzik, mazowieccy producenci żywności zasługują na to, by ich produkty poznali nie tylko mieszkańcy regionu, lecz także całej Polski – produkty regionalne, które są tworzone w oparciu o tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturę, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. A na Mazowszu nie brakuje wyrobów zdrowych, ekologicznych i z dobrym składem. Jak zauważa marszałek Adam Struzik, mazowieccy producenci żywności zasługują na to, by ich produkty poznali nie tylko mieszkańcy regionu, lecz także całej Polski.

Do udziału w XVI edycji konkursu zachęca członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska. – Warto zgłosić swoje wyroby do naszego konkursu. To doskonała szansa, by nie tylko pokazać się konsumentom, lecz także wzmocnić swoją pozycję na rynku. Chcemy pomóc producentom w budowaniu rozpoznawalnej marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką naszego regionu. Pokażmy, że Mazowsze jest atrakcyjne także pod tym względem.

Konkurs jest skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego. Mogą się do niego zgłosić nie tylko firmy komercyjne, lecz także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np. koła gospodyń wiejskichstowarzyszeniagospodarstwa agroturystycznegospodarstwa ekologiczne oraz osoby fizyczne. Zgłoszone podmioty muszą poświadczyć swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami lub na przykład dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach czy imprezach lokalnych i regionalnych.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do kwestii żywności, a także promocja mazowieckich producentów zajmujących się kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej.

Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: [email protected]. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 28 lutego.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wyłącz adblocka!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Utrzymujemy się wyłącznie z reklam. Wesprzyj nas, wyłączając je.