czwartek, 20 stycznia 2022

W Ciechanowie powstała Jadłodzielnia

Przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ciechanowie stanęła jadłodzielnia. Każdy może zostawić w niej żywność dla osób potrzebujących. Inicjatywa miasta ma promować foodsharing oraz wpływać na niemarnowanie żywności.

Jadłodzielnia w Ciechanowie stanęła przed budynkiem MOPS przy ul. Sienkiewicza 32 D. Do oznaczonej lodówki można całodobowo oddawać jedzenie, z którego nieodpłatnie skorzystać mogą osoby potrzebujące.

To pomysł zgłoszony do mnie przez samych mieszkańców. Foodsharing, czyli dzielenie się wartościowym jedzeniem, którego jedni mają za dużo, z tymi, którzy mają go za mało jest istotną wartością społeczną, praktykowaną w wielu miastach na świecie. Specjalna lodówka i szafka ustawiona przed MOPS mają nas zachęcić do tego, abyśmy nie marnowali i nie wyrzucali żywności. W Polsce każdego roku do kosza trafia jej ok. 5 mln ton. Takie inicjatywy mają pokazać problem i zachęcić zarówno do rozsądnych zakupów, jak i dzielenia się tym, czego mamy ponad stan – powiedział prezydent Krzysztof Kosiński.

W lodówce można pozostawiać tylko produkty nadające się do spożycia, czyli takie, które sami zdecydowalibyśmy się zjeść. Wszystkie produkty żywnościowe powinny być szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach. W jadłodzielni można też pozostawić wyroby i przetwory własne (np. ciasto, zupę), o ile są starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania.

Dopuszczalna jest żywność, która przekroczyła już datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do” – określenie wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).

Zgodnie z regulaminem Ciechanowskiej Jadłodzielni w lodówce nie można zostawiać: żadnego rodzaju surowego mięsa, produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka, potraw zawierających surowe jaja, produktów już napoczętych (np. otwartych puszek, słoików), produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut. W jadłodzielni nie należy też zostawiać produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie) oraz produktów żywnościowych, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady. Nie należy także pozostawiać alkoholu.

Korzystanie z produktów, którymi mieszkańcy chcą podzielić się poprzez jadłodzielnię odbywa się na własną odpowiedzialność.


Zobacz również