W Ciechanowie powstała Jadłodzielnia

Przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ciechanowie stanęła jadłodzielnia. Każdy może zostawić w niej żywność dla osób potrzebujących. Inicjatywa miasta ma promować foodsharing oraz wpływać na niemarnowanie żywności.

Jadłodzielnia w Ciechanowie stanęła przed budynkiem MOPS przy ul. Sienkiewicza 32 D. Do oznaczonej lodówki można całodobowo oddawać jedzenie, z którego nieodpłatnie skorzystać mogą osoby potrzebujące.

To pomysł zgłoszony do mnie przez samych mieszkańców. Foodsharing, czyli dzielenie się wartościowym jedzeniem, którego jedni mają za dużo, z tymi, którzy mają go za mało jest istotną wartością społeczną, praktykowaną w wielu miastach na świecie. Specjalna lodówka i szafka ustawiona przed MOPS mają nas zachęcić do tego, abyśmy nie marnowali i nie wyrzucali żywności. W Polsce każdego roku do kosza trafia jej ok. 5 mln ton. Takie inicjatywy mają pokazać problem i zachęcić zarówno do rozsądnych zakupów, jak i dzielenia się tym, czego mamy ponad stan – powiedział prezydent Krzysztof Kosiński.

W lodówce można pozostawiać tylko produkty nadające się do spożycia, czyli takie, które sami zdecydowalibyśmy się zjeść. Wszystkie produkty żywnościowe powinny być szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach. W jadłodzielni można też pozostawić wyroby i przetwory własne (np. ciasto, zupę), o ile są starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania.

Dopuszczalna jest żywność, która przekroczyła już datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do” – określenie wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).

Zgodnie z regulaminem Ciechanowskiej Jadłodzielni w lodówce nie można zostawiać: żadnego rodzaju surowego mięsa, produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka, potraw zawierających surowe jaja, produktów już napoczętych (np. otwartych puszek, słoików), produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut. W jadłodzielni nie należy też zostawiać produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie) oraz produktów żywnościowych, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady. Nie należy także pozostawiać alkoholu.

Korzystanie z produktów, którymi mieszkańcy chcą podzielić się poprzez jadłodzielnię odbywa się na własną odpowiedzialność.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wyłącz adblocka!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Utrzymujemy się wyłącznie z reklam. Wesprzyj nas, wyłączając je.