Dwór Mościbrody

Dwór Mościbrody jest jak spełniony sen o polskim dworku, w którym zadomowiła się też Telimena, by wprowadzać tu i ówdzie francuski sznyt i modne nowinki. Piękny budynek otoczony ogrodem i parkiem, zadbane wnętrza z mnóstwem drobiazgów opowiadających o szlacheckiej historii i tradycji, przepyszne jedzenie z legendą tego miejsca – karpiem z własnych stawów podawanym na niezliczone sposoby. Można tu wpaść na weekend, zorganizować wakacyjne przyjęcie, albo romantyczny ślub z weselem w ogrodzie. A przed wyjazdem proszę koniecznie sprawdzić, jak smakuje tort bezowy gospodyni!

POMYSŁ NA ŻYCIE NA WSI
Małgorzata i Krzysztof pochodzą z gminy Wiśniew, tutaj wychowali się i tu mieszkają. Od lat znali stary majątek, a może bardziej Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną i Stawy w Mościbrodach. Świąteczny karp w ich domach pochodził zawsze z tych stawów. W połowie lat 90. XX wieku po upadku spółdzielni zakupili od syndyka tę ziemię. Powstał Zakład Mięsny Mościbrody. W 2002 roku nabyli stawy hodowlane o pow. 100 ha, a także zabytkowe zabudowania folwarczne z I połowy XIX wieku: dwór, oficynę, stodołę, oborę i park o pow. 3 ha, wymagające natychmiastowego remontu. Krzysztof z zamiłowania i wykształcenia rolnik z ochotą podjął się hodowli karpia. Dwór i cały folwark miały służyć społeczeństwu, gdyż są mocno związane z historią regionu. Konserwator zabytków pomógł w utworzeniu ostatecznej koncepcji tego miejsca. Wiele rozmów, wiele pomysłów, wiele spotkań. W ich wyniku powstała koncepcja jak najwierniejszego odtworzenia XIX-wiecznej siedziby ziemiańskiej jako miejsca spotkań biznesowych i prywatnych z pokojami gościnnymi i restauracją. Bardzo szybko powstał pomysł na wykorzystanie drewnianej, zabytkowej stodoły i całego „gumna”, czyli budynków gospodarczych. Zaprojektowano też podwórze biesiadne. Przy wsparciu funduszy z SAPARD odrestaurowano budynek dworu i 15 października 2004 roku we Dworze Mościbrody pojawili się pierwsi goście.

SIELSKIE OPOWIEŚCI
Pierwsi goście to grono nauczycielskie z liceum, w którym uczyła się Małgorzata i jej dzieci. To było bardzo wzruszające i sentymentalne wydarzenie. Rok później w 2005 roku otworzono Restaurację Dworską w budynku oficyny. Uroczyste otwarcie odbyło się w Mikołajki – były prezenty i kolędy w wykonaniu gwiazdy polskiej estrady Zbigniewa Wodeckiego. Gospodarze wspominają to jako ogromnie poruszające wydarzenie.

Kilka lat później dwór odwiedziło wyjątkowe małżeństwo, mieszkające obecnie z rodziną we Wrocławiu. To było jak powrót do przeszłości, ponieważ małżonek urodził się w tutejszej oficynie dworskiej w 1941 roku, w czasie II wojny światowej. Małżonkowie postanowili odbyć podróż sentymentalną po Polsce. Historia jest taka, że rodzice gościa mieszkający przed wojną w okolicach Wilna, nauczyciele, z dwójką małych dzieci, wędrowali na zachód w poszukiwaniu nowego domu. Matka była w kolejnej ciąży i źle znosiła trudy podróży. Rodzina zatrzymała się w Mościbrodach na czas zimy, przygarnięta przez obcych ludzi. Tutaj urodziło się ich kolejne dziecko, tutaj mieszkali 3 kolejne lata, do zakończenia wojny. Potem powędrowali dalej na zachód.

W obiekcie bardzo często odbywają się spotkania biznesowe przedsiębiorców. Kilkanaście lat temu w takim spotkaniu brała udział przedstawicielka lokalnej firmy oraz delegacja z Węgier. Jak się później okazało spotkanie to zaowocowało nie tylko podpisaniem kontraktu handlowego, ale również wielkim uczuciem i założeniem nowej rodziny. Polsko-węgierska rodzina mieszka na stałe w Budapeszcie, ale będąc w Polsce często odwiedza Dwór Mościbrody, gdzie „wszystko się zaczęło”.

ULUBIONE MIEJSCA
Wartymi polecenia są miejsca leżące m.in. na Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka (do którego należy też Dwór Mościbrody):
– Restauracja Zaścianek Polski w Siedlcach – z tradycyjnymi staropolskimi potrawami znajdującymi się na liście Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
– Pałac Patrykozy, jedyny na Mazowszu, zabytkowy, neogotycki pałac, znajdujący się obecnie w rękach prywatnych, odrestaurowany i udostępniany do zwiedzania.
– Zabytkowa Gorzelnia Chopin w Krzesku, funkcjonująca od ponad 150 lat. Miejsce skąd pochodzi znana na całym świecie wódka Chopin, wódka z młodego ziemniaka, wódka Krzeska oraz nalewki Etiuda. Miejsce ma ofertę turystyczną dla grup zorganizowanych.
– Reymontówka – Dom Pracy Twórczej w Chlewiskach. XIX-wieczny majątek ziemski należący w okresie międzywojennym do wdowy po Władysławie Reymoncie – Aurelii.
– Muzeum Diecezjalne w Siedlcach z jedynym obrazem El Greco w Polsce – Ekstaza Św. Franciszka.
– Muzeum Regionalne w Siedlcach, mieszczące się w zabytkowym ratuszu w Siedlcach i jego oddział – Muzeum Ziemiaństwa w Dąbrowie, mieszczące się w zabytkowym majątku ziemskim z XIX wieku.
– Pałac w Korczewie, malowniczo położony nad rzeką Bug, wybudowany w stylu barokowym w XVIII wieku z pięknie zachowanym parkiem. Obecnie wrócił w ręce spadkobierców, został pieczołowicie odrestaurowany i udostępniony do zwiedzania, z ekspozycją pamiątek rodziny Ostrowskich.

TEGO NIE WIEDZIELIŚCIE
Karp Cyprinus carpio to jedna z najstarszych ryb hodowlanych. Karpia przywieźli z wojen w dorzeczu Dunaju rzymscy legioniści. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z cystersami w XIII wieku. Ryby stanowiły dla nich ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej wtedy pieczono lub gotowano w rosole. W XV-XVI wieku polscy magnaci na wyścigi zakładają największe stawy z karpiami, a w magnackich domach Wigilia była prawdziwą ucztą, składającą się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Na początku XX w. karp stał się odświętną rybą najuboższych mieszkańców miast. Na wyżyny sztuki kulinarnej wynieśli go Żydzi. Dla wielu z nich karp stał się synonimem ryby w ogóle. Wielka kariera karpia na świątecznym stole zaczęła się w 1947. Wtedy to wymyślono hasło „Karp na każdym wigilijnym stole” i przez lata karp był jedyną rybą dostępną przed świętami i niedostępną poza tym okresem. W ten oto sposób umocniła się pozycja karpia jako polskiej ryby na święta.

CO, GDZIE, KIEDY
We Dworze Mościbrody co roku w czerwcu organizowana jest Noc Kupały z puszczaniem wianków na wodzie, ogniskiem i poszukiwaniem kwiatu paproci – wydarzenie kultywujące tradycyjne obrzędy związane z wigilią Św. Jana. A 15 sierpnia odbywa się tu Festiwal Muzyki Tanecznej Disco Mazovia – impreza w formie festynu z koncertami i zabawą pod gwiazdami do białego rana.

W okolicach warto odwiedzić majowy Jarmark Stanisławowski w Siedlcach, lipcowy Festiwal Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem” w Wiśniewie, sierpniowy Festiwal Kapel Ludowych w Wiśniewie, a przez cały sezon turystyczny skorzystać z niedzielnych spacerów z przewodnikiem po Siedlcach pt. „Cudze chwalicie, swego nie znacie” organizowanych przez PTTK Oddział Podlasie w Siedlcach.

CO OFERUJE DWÓR MOŚCIBRODY
Dwór Mościbrody to pieczołowicie odrestaurowany i zachowany w stylu ziemiańskiej siedziby z I połowy XIX wieku obiekt z parkiem i kompleksem stawów hodowlanych o powierzchni 100 ha. Do dyspozycji gości oddane są zabytkowe budynki dworu i oficyny oraz zabudowania folwarczne, gdzie oferowane są m.in.:
– noclegi w 28 pokojach, 2 i 3 osobowych,
– sale konferencyjno-szkoleniowe, zabawowe i weselne w budynku dworu,
– bogata karta dań w Restauracji Dworskiej w budynku oficyny,
– podwórze biesiadne z zabytkową drewnianą stodołą z możliwością urządzenia tam klimatycznych wesel i imprez firmowych dla 500 osób.

Najsmakowitszą stroną dworu są kulinaria. Serwuje się tutaj tradycyjne potrawy kuchni regionalnej oraz wędliny i mięsa pieczone z kuchni dworskiej. Wędliny przygotowywane są we dworze wg starych przepisów, wędzone drzewem we własnej wędzarni. W karcie są różne potrawy z karpia hodowanego w dworskich stawach jak np. karp smażony tradycyjnie w dzwonko, filet karpia wędzonego, pasztet z karpia, kiełbasa z karpia oraz dania obiadowe – gulasz z karpia, karp zapiekany z warzywami lub grzybami. Jednak prawdopodobnie najbardziej znaną i cenioną w okolicach „słodyczą” jest wykonywany tutaj wg specjalnego przepisu tort bezowy z musem truskawkowym, którego sława sięga do Warszawy i jeszcze dalej.

Dwór Mościbrody jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Na listę potraw sieci wpisane są: karp z dworskich stawów, tatar wołowy, flaki wołowe i placki ziemniaczane – warto skosztować!

Zarówno, przed jak i po posiłku można z powodzeniem oddać się tu relaksowi. Goście mogą korzystać z parku dworskiego położonego na terenie Siedlecko-Węgrowskiego Parku Chronionego Krajobrazu, odpocząć na łonie natury w hamakach i na leżakach, skorzystać z kajaków, roweru wodnego czy możliwości wędkowania. Grupy mogą zamówić warsztaty kulinarne pt. „Odczarować karpia”, warsztaty tematyczne jak np. filcowanie wełny, dekorowanie mazurków świątecznych albo spacer po stawach z przyrodnikiem z Grupy Ekologicznej pt. „Bogactwo przyrodnicze stawów w Mościbrodach”.